Tur langs Bygata lørdag 8. september

Nå er det en mulighet til å bli litt kjent med en nygammal turvei i Mylla området. Mylla løypeforening setter den 8. september opp en tur langs Bygata, den gamle «veien» mellom Oslo og Hadeland.
Arild Schultz, en av de som har bidratt til gjenåpningen av Bygata, er turleder og guide.
Vi går den nordre delen av Bygata, starter ved Roensætra, en liten runde der, så til Sindersætra og stiger over Helgehaugen/faller ned til Slåttbråtån v/Olum.
Oppmøte Slåttbråtån lørdag 8. september kl 12, så felles kjøring derfra. (Rent praktisk kan en kjøre bil inn fra Olum og helt inn til Kalvedalen der veien opp til Roensetra går. Så om en samkjører, er det mulig å parkere i krysset nedenfor Slåttbråtån, kjøre med noen andre inn, og etter turen kjøre tilbake å hente den andre bilen.)
De som vil sykle, gå begge veier etc møter på Roensætra.
Turen har avgang fra Roensætra lørdag 8. september kl 13:00 Turen til Slåttbråtån tar ca 4 timer.
Det blir en rast underveis, så ta med matpakke og drikke – gå med støvler – det er vått i skogen.
OPPMØTETIDSPUNKTET ER ALTSÅ UTSATT EN TIME I HÅP OM AT REGNVÆRET DA ER OVER.
——
«Veien inn til Christiania het Bygata – den gikk over ved Olom til Vestenden – Roensetra – Elgstøa – Båhussetra – til Ingvaldsflaten – til Hakloa og inn til Hammeren i Maridalen. Langs veien møtte de frem de som hadde tungt å bære. Det kunne være skyttere med sekker fullt av vilt. Kjøreren måtte vite hvor slike varer skulle leveres. Fra Christiania kunne det være mel – kaffe og andre forbruksvarer. Dette var et strevsomt yrke og det ga lita fortjeneste.» Når Bygata først ble etablert er vanskelig å angi, men ettersom den er tegnet inn på kart så sent som i 1872 og oppdatert ved århundreskiftet kan det hende denne handelsveien mellom Kristiania og Hadeland ble benyttet til langt utpå 1800-tallet.» du finner mere info på https://mylla-løypeforening.no//sites/default/files/bygata_langtek…

Del denne siden!

Skriv en kommentar