Mylla – 04. april 2021 kl. 07:20

Temperatur:-1 grader.
Vær:Klart pent.

Det er klart pent vær, med noen enkelte lette skyer, ser også at det er en flott soloppgang på vei.

Det er preppet ut fra Myllsdammen-Trantjern-Åsjøveien-Rundløypa-Formoløypa-del av Trimrunden-Barnebakken-Åsjøvika-Myllsdammen.

En ny dag med nye overnattinger på Bislingflaka og mulighet for fine skiturer.

For de som kommer med bil til Mylla er det ønskelig at de ikke bruker Vestbygdvegen pga. teleløsning, men kjør til Grua og ta av ved Kiwi og kjør Myllavegen rett fram til Myllsdammen.–Husk hjem samme veien.

Innlegg Arild:

Oskar Fredriksen var oppvokst på gården Putthaug mellom Svea og Mylla. Han var en god skiløper, datidens Peter Northug. Han gikk for sportsklubben Arild og Bul i Oslo.

Han var en sliter uten like under 50 km i Lathi 1938 kom hans fighter egenskaper frem. Det var et vanskelig føre og løperne ga opp fort vekk. Finnen Vanninen ledet an etter 35 km, men tok feil løype en av dem som fulgte han var Fredriksen. Da de omsider ble klar over feiltagelsen var humøret på null og Vanninen ga seg, det holdt Fredriksen også på å gjøre, men han spyttet i hendene , snudde og la i vei igjen. Han het egentlig Oskar Fredriksen Putthaug, men tok navnet Oskar Fredriksen. I 1937 var Norge beste skinasjon.

Før start i VM 4×10 km stafett Chamonix varmet han opp med å måkte snø så svetten rant før start, han var en hardhaus og forteller at underveis da jeg passerte et bjørkeholt fikk jeg plutselig høre den uhyggelige lyden av hurtige stavtak. Jeg snudde meg og tittet, sannelig der var kjempen Stridsmann. Det traff meg som et elektrisk støt og jeg tror jeg kan si at jeg bykset fremover. Jeg kastet på alt som heter krefter og vilje og jaget gjennom skauen utover jorder og oppover kneiker uten andre tanker enn at svensken var i hælene på meg. Farten må ha vært upåklagelig for da jeg igjen kom til sans og samling var både lyden av stavene hans og svensken borte. Så kom en ny bakke og nå ble skiene plutselig glatte. Det er kanskje ikke riktig å si det men jeg ble så inderlig forbannet der jeg slet meg oppover i fiskebein. Ergelsen måtte vike for fortvilelse da øret oppfanget lyden av stavtak igjen. Det å bli jagd i et stafettløp er rett og slett fælt.Vi vant og det var en seier som vi og hele Norge satte pris på. Det ble gullmedalje.

Hans datter Ellen har lovet at jeg skal få komme til Putthaug å ta bilde av skiene til Oskar Fredriksen. Det blir lagt ut senere.

Oskar Fredriksen fra Mylla vant VM gull på 4×10 km stafett i Chamonix 1937.