Løyperapport 31.03..2018. Påskeaften


Mylla Løypeforening
Publisert av Arild Bernstrøm · 3 min ·

(arildb) Svea/Mylla: Mylla løypeforening 31/3 kl. 07:14:-17.5 grader. Pent vær. Total snødybde er 100-160 cm.
Det er nå preppet fra Mylla dam-Grønntjernløypa-Bislingflaka-Formoløypa- sjøveien-Trantjern-Ballangerud-akebakken i Volla-akebakken på Skjerpelykkja-Stormyra-Svea-Bjønnputten-Kanalen-Mylla dam-Bislingveien-barnebakken på Bislingen-Mylla dam

Litt utpå dagen når solen har fått myket opp litt på den harde snøen på vannene blir det satt nye spor ved siden av de gamle.
Sol på dagtid og kalde netter gjør a det ellers er greit å gå utenom løypetraseer i marka, selv om det ikke er spor så bærer snøen.----------------------------------------------------------En tragisk ulykke i Nordmarka for 233 år siden.
På den tiden var det stor skam å få barn utenfor ekteskap. ret 1785 vandret Marit Syversdatter med sin uekte sønn Erich forbi Trantjern for å tilby hjelp på setrene mot å få mat og husrom for seg og Erich på 5 år. Der kom hun vekk fra folkesnakket i bygda. De ble der hele sommeren.
Da høsten kom dro seterfolket tilbake til gården igjen.
De to måtte da livberge seg med bær, sopp, fiske og trolig snarefangst. De ble der helt til november, da satte de kursen mot Ølja og Trantjern, her gikk det fra gammelt av en ferdselsvei kalt Bygata.
Det er sent på året, det er kaldt og været blir dårligere. Det begynner og snø og i november blir det tidlig mørkt, de ser lite i snøværet og søker ly i en kløft mellom to steiner.
Om natten dør Mari, Erich går videre, men etter 50 meter fryser også han ihjel.De blir etter noen dager funnet, dårlig kledt for årstiden.
Hadde det ikke vært for kirkeboka for Lunner og Jevnaker hadde denne historien vært glemt.De ble begravd 20. november 1785. Mari var 34 år og Erich 5 år.En av flere tragedier i marka.
Mener at det er merket i dag og at det står et skilt mellom Ølja og Trantjern som viser ulykkesstedet.
Arkivbilde viser ulykkesstedet.