Løype- og føremelding 15.02.2019

Løype- og føremelding 15.02.2019

Hei
Mildvær
Det milde været som ble varslet allerede forrige helg har vart hele uka. De første dagene hadde imidlertid mildværet liten effekt på snøen. Så seint som onsdag kveld var det fortsatt veldig godt skiføre med bare Blå ekstra under skiene og snøen virket like tørr. På torsdag begynte føret å endre seg litt, men det var fortsatt tørt. Det er først i dag, da tåka kom, at mildværet har begynt å sette preg på snøen. En skal imidlertid ikke langt ned i snøen før den er like tørr og finkornet som den har vært i flere uker.

Etter hvert som løypene kjøres flere ganger, og det bør gjøres for å få faste løyper etter all snøen som har kommet tidligere, så vil omdanningen av snøen starte og det blir skarpere og bedre føre.

Yr melder mildvær midt på dagen på lørdag og så vidt over null på søndag, ellers vil temperaturen ligge på rett side av null-streken.
Tidlig på dagen på lørdag og dersom løypene er helt nykjørte bør det kunne holde med VR50/VR55/"null-Rode" som festevoks. Utover dagen og med stigende temperatur kan det fort bli for glatt.

Et mer sikkert tips er å legge på et tynt lag med grunnklister nå i kveld og la skiene stå kjølig over natta. Det enkleste er å bruke grunnklister på sprayboks, det gir et tynt og fint underlag for annen festesmørning, enten du bruker tørrvoks eller legger et tynt lag med universalklister som igjen evt. kan dekkes med tørrvoks, alt etter hvor mye/lite snøen er omdannet. Vi har allerede kommet så langt utpå vinteren at det igjen er behov for å vurdere omdanningsgrad på snøen og luftfuktighet for å treffe skikkelig med festesmørningen. Det er fort gjort å bli litt bortskjemt slik føret har vært tidligere i vinter; det har bare vært å legge på et passende lag med Blå ekstra og så labbe i veg.

Det finnes mange gode alternativer når det gjelder universalklister, og mange foretrekker gjerne et universalklister med sølv i. Det fine med universalklister er det har et forholdvis bredt temperaturintervall på begge sider av null slik at det er anvendelig på vekslende føre. Det er en forutsetning slik snøen er foreløpig; ikke legg på for tjukt lag!

Følg med på Arilds spor for dagen på hjemmeside og via Facebook.

God tur!